ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИРОСЛАВ КОМИТСКИ ПРИСЪСТВА НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 181-ТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ


Заместник областният управител Мирослав Комитски присъства на тържественото отбелязване на 181-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Специално за празника, учениците от Иновативно основно училище „Васил Левски“ изнесоха рецитал, посветен на своя патрон.

Слово за празника произнесе заместник–кметът на Община Враца Петя Долапчиева.

„На днешния ден, преди 181 години е роден един от най-смелите герои на България, оставил светла диря в народната памет. И днес идеите му за равноправие звучат актуално. В деня на рождението на Левски е необходимо да си припомним, че подобно на него, ще се борим за демокрация и справедливост, че няма да пестим сили, за да постигнем неговите завети. Вярвам, че всеки наш общ успех, би бил негова сбъдната мечта. Поклон пред делото на Апостола на българската свобода! Да живее България!“, приветства Петя Долапчиева.

Програмата продължи с ретроспекция на паметните дати и събития, белязали живота на Дякона, подготвена от Красимир Григоров, уредник в Регионален исторически музей–Враца.

По повод годишнината от рождението на Васил Левски, Регионална библиотека „Христо Ботев“ организира лятна читалня, където на децата ще бъдат четени разкази и стихове, посветени на Апостола.

В знак на почит и признателност, пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.