ВРАЦА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ


Областният управител Малина Николова участва в тържеството, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Честването започна с шествие, водено от над 60 ученици, носещи 25-метрово българско знаме. Националният трибагреник премина по централния булевард „Никола Войводов“. В пъстрата колона се включиха кметът Калин Каменов, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, общински съветници, културни дейци, ученици, граждани.

Тържеството, по повод отбелязването на духовния български празник, се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методий и бе открито със стихотворението „24 май“, в изпълнение на възпитаничката на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ – Юлиета Велчева.

Кметът на Община Враца Калин Каменов поздрави с празника и отбеляза в словото си, че силата на една нация е нейният език и духовност.

„Дълг на всеки един от нас е да съхранява българското слово, само така делото на Светите братя Кирил и Методий ще бъде продължено. Уважаеми учители, благодаря ви, че възпитавате нашите деца и чрез вашите уроци ги правите достойни за уважение хора. Скъпи ученици, бъдете коректив на себе си и приемайте критиката, защото тя е тази, която ще ви изгради като личности. Вярвам, че с общи усилия, всеки от нас може да бъде съвременен апостол на писмеността.Честит празник! Да живее България!“ – каза кметът Калин Каменов

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

На тържеството присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройство инж. Петя Аврамова, народни представители, общински съветници и директори на образователни и културни институции.

Празничното честване завърши с красотата на фолклорното изкуство, в изпълнение на танцьорите от Представителен танцов състав „Радост” при Община Враца.

В знак на признателност, преклонение и почит, пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, бяха поднесени венци и цветя.