ВРАЦА ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ТЪРЖЕСТВЕНО 100-ГОДИШНИНАТА ОТ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Областният управител Малина Николова проведе днес нарочна пресконференция, на която бяха представени инициативите, посветени на тържественото отбелязването на 100-та годишнината от Първата световна война и участието на 35-ти врачански пехотен полк в Добричката епопея. В срещата с представителите на медиите взеха участие също заместник областният управител Ирина Иванова, Владимир Христов, изпълняващ длъжността Председател на Общински съвет – Враца, заместник-председателят на Общински съвет – Враца Владислава Лакова, заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, д-р Иво Ралчовски – Председател на групата общински съветници от ПП ГЕРБ, Председателят на Инициативния комитет о.з. майор Радослав Божинов, историкът Мая Антова, директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев”- Враца Силвия Врачовска, както и представители на Инициативен комитет за отбелязване участието на врачани в Първата световна война, Държавен архив и Регионален исторически музей- Враца.

„Областна администрация – Враца, като част от Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и съвместно с Врачански инициативен комитет, координира редица инициативи, посветени на юбилейното събитие. Кулминацията на тържествата ще се състои на 7 септември пред Паметника на загиналите във войните за Национално обединение 1912 – 1918 г., известен като „Лъвчето”, отбеляза в началото на срещата Областният управител Малина Николова.

Заместник областният управител Ирина Иванова на свой ред допълни, че тринадесет от събитията, предвидени за отбелязването на годишнината  в област Враца, са включени и в Националния календар за честванията. За финансиране на инициативите са отпуснати 12 613 лева.

Представителите на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината са отправили искане към Общински съвет – Враца, с което е изразено желанието на обществениците пространството около Паметника на загиналите във войните за Национално обединение 1912 – 1918 г. да бъде именувано в  „Алея на признателността – полк. Васил Таслаков”, както и да бъде поставена мемориална плоча в знак на признателност.

Изпълняващият длъжността председател на ОбС – Враца Владимир Христов заяви, че ще внесе предложение и официалното преименуване да стане факт по време на тържествена сесия на 7 септември. Той допълни, че предстои да бъде внесено и предложение за промяна на собствеността на имота от частна общинска в публична общинска. „Идеята е имотът да бъде съхранен”, заяви Христов.

Председателят на групата общински съветници от ПП ГЕРБ д-р Иво Ралчовски и заместник председателят на Общински съвет – Враца от Реформаторски блок Владислава Лакова заявиха, че общинските съветници от двете групи подкрепят инициативата, като също са се подписали под отправеното искане. Политическите ръководства на ПП ГЕРБ - Враца и Реформаторския блок - Враца, съвместно с общинските съветници ще дарят лични средства за поставяне на мемориала.

Мая Антова оповести, че дарителската кампания вече е факт с полученото чрез нея дарение от врачани, живеещи във Варна. Уважаваният историк организира участие на ученици от училище „Христо Ботев“ – Враца в Международната краеведска конференция в град Добрич в началото на месец октомври.

Предстои и подготвянето на пътуваща изложба със фотоси от лични архиви, организирана от Държавен архив – Враца, съобщи Весела Пелова.

Директорът на Регионална библиотека“Христо Ботев“ – Враца Силвия Врачовска уточни, че се подготвя издаването на материалите от организираната от библиотеката в края на 2015 г. Областна краеведска конференция, посветена на 100-та годишнината от Първата световна война и участието на 35-ти врачански пехотен полк в Добричката епопея.

Община Враца ще облагороди пространството около паметника и прилежащите му терени. Заместник - кметът на Община Враца Петя Долапчиева уточни, че от Общинската администрация ще окажат съдействие и за провеждането на част от инициативите по повод годишнината.

Областният управител Малина Николава призова чрез медиите врачани да се включат в Тържествената сесия на  Общински съвет – Враца, шествието след нея и в кулминацията на тържествата пред Паметника на загиналите във войните за Национално обединение 1912 – 1918 г., известен като „Лъвчето”.