ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ


Заместник областните управители Мирослав Комитски и Робертино Маринов присъстваха на тържественото отбелязване на Деня на народните будители. Събитието, организирано от Община Враца, се състоя пред паметника на Св. Софроний Врачански. Общински съветници, директори на образователни и културни институции, жители и гости на града, ученици и общественици се преклониха пред ярките личности, допринесли за съхраняването на българския дух през вековете.

Кметът Калин Каменов поздрави в словото си всички читалищни и културни дейци, ученици, граждани и гости на града.  „Призовавам Ви да пазим добрината, духовността и вярата в сърцата си, защото те ще ни направят съвременните будители. На този ден почитаме бодрия ум, духовността и любовта към българското. Будител днес може да бъде всеки един от нас – от най-мъдрия до най-мъничкия, всеки един може да бъде полезен със своето дело и да направи така, че нашият град да бъде много по-одухотворен“, каза още Каменов.

В празничната програма взеха участие духов оркестър при НЧ „Развитие-1869“ и средношколски хор при СУ „Отец Паисий“ с диригент Момчил Томов.  

Водосвет-молебен за здраве и благоденствие на врачани отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. В знак на признателност, пред паметника на Св. Софроний Врачански бяха поднесени венци и цветя

В Деня на народните будители, в пространството пред „Дома на науката и техниката“ бе направена първа копка на изграждането на паметник-чешма в чест на родения във Враца режисьор Людмил Кирков.