СТЕФАН КРАСИМИРОВ ПОЧЕТЕ ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА СТРУПЕШКИЯ МАНАСТИР


    Областният управител Стефан Красимиров  присъства на светата литургия, водена от  отец Димитър в новата църква на манастира. Отец Димитър  отслужи и молебен за предпазване от пожар и от огън. Той напомни на събралите се християни, че Св. Илия е бил взет жив за небето, за да се върне в най-страшните времена на човешката история и да бъде Предтеча на Второто Христово пришествие.

    Десетки миряни дойдоха още на  разсъмване в Тържишкия манастир „Свети Пророк Илия” край гара Струпец. Жителите на съседните села вярват, че светецът закриля от пожари, защото светата обител три пъти е горяла, но винаги е била спасявана навреме, за да радва с красотата си и следващите поколения.  Ежегодно тук се събират поклонници от близо и далеч, за да уважат празника на единствения в област Враца манастир, посветен на ветхозаветния пророк. Св. Пророк Илия Тесвитянин е сред най-великите и най-уважаваните от българите древни библейски пророци, на негово име са наречени не само църкви и манастири, но и множество оброци по селата, където се правят молебени за дъжд и против градушки и пожари.

    В двора на манастира край Струпец една до друга стоят две православни църкви – старата от Средновековието, най-вероятно XIV век,  а новата -  от края на ХХ век, зографисана от руски иконописци. Новият храм е направен за богослужения, за да не се повреждат уникалните стенописи на старата църква, изписани от неизвестен зограф през XVI век.  Триетажната манастирска сграда с дървени чардаци е била построена в сегашния й вид през 1857 година от майстор, назовал се в стенописа „архитект“ Витьо, и е една от най-красивите манастирски постройки в България. Каменната чешма с четири чучура и постоянно течаща ледена вода в двора, която наподобява параклис, е от 1862г.; тя е украсена с различни релефни фигури на ангели, ламя, змия, гущер, а над чучурите с надпис от псалом Давидов: „Както кошута жадува за водни потоци, така и душата ми, Боже, копнее за Тебе“. В Струпешкия манастир е отсядал и Васил Левски, който даже имал собствена килия там, изгоряла при последния пожар през 1972г. и невъзстановена досега.

    За храмовия празник днес в манастирската магерница бе приготвена и вкусна рибена курбан чорба, осветена от отец Димитър и раздадена на поклонниците за здраве.