СЧИТАНО ОТ 11.02.2020 г. СЕ ОТМЕНЯ ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ ВРАЦА


Решение за отмяна на грипната епидемия на територията на област Враца, считано от 11.02.2020 г. бе взето на днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания.

Въз основа на текущото проследяване на динамиката на заболяемост се наблюдава спад на заболелите през изминалата седмица. Стойностите сочат, че заболели от грип и остри респираторни заболявания са 173 на 10 000 души, които са под нормите за грипна епидемия

„Данните показват понижаване на броя на регистрираните заболели и това е основание за отмяна на грипната епидемия, но при спазване на всички противоепидемични мерки. Искам да отбележа, че грипната епидемия имаше нисък интензитет вследствие на предприетите навременни мерки и контрол по спазване на хигиената в детските и лечебните заведения,“ обобщи директорът на РЗИ – Враца д-р Кети Ценова.

За последната седмица, общият брой на амбулаторните пациенти с усложнения от грип са 132, като с пневмонии са диагностицирани 17 болни, а с друг вид усложнения са 115.

В края на заседанието, д-р Ценова отново акцентира, че е важно обществото да спазва противоепидемични мерки, с цел превенция на заболеваемостта от остри респираторни  и грипни заболявания.