ПАВОЛЧЕ СТАВА ЦЕНТЪР ЗА ПРАВОСЛАВНО, ЕКОЛОГИЧНО И ПАТРИОТИЧНО ОБУЧЕНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА


В сградата на закритото в с. Паволче училище  министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и кметът на община Враца Калин Каменов подписаха договор за дарение, с който МОН става собственик на сградата и терена за създаване на Национален център за православно, екологично и патриотично възпитание и обучение.

Образователният проект е по идея на областния управител на област Враца Малина Николова и неговата реализация започва с реконструкция на сградата и дворното пространство.

Община Враца е възложител на идейния проект, разработен от арх. Валери Маринов. По предложение на Калин Каменов, Общински съвет – Враца даде съгласие за промяна на статута на недвижимия имот и безвъзмездно прехвърляне правото на собственост в полза на МОН.

Разработена е и Концепция за извънучилищно обучение, която ще бъде основата за  образователно-възпитателната програма на МОН за учениците от цялата страна. Концепцията предлага православни образователно-възпитателни дейности в църквата „Св. Иван Рилски“, която се намира в непосредствена близост до училището, екологични дейности, за които местностите в района предоставят достатъчно възможности, патриотични дейности, съобразени с богатото културно-историческо наследство в района, както и туристически маршрути, които учениците ще посещават организирано с автобус на центъра или придвижвайки се пеша по еко пътеки и по част от маршрута на Мемориален комплекс „Ботев път“. Маршрутите предвиждат посещение на  Черепишки манастир „Успение Богородично“, Археологически комплекс „Калето“ – Мездра, Струпешки манастир „Св. Пророк Илия“, Професионална гимназия по каменообработване – Кунино, Туристически комплекс „Леденика“, м.“Вратцата“, Природозащитен и информационен център „Натура“, Комплекс „Вестителят“, Регионален исторически музей – Враца, Етнографско-възрожденски комплекс „Софроний Врачански“, къща „Баба Илийца“ – Челопек, м.“Камарата“ и връх “Околчица“.

 „Радостна съм,  че днес започваме реализацията на тази патриотична идея, която се превърна в проект на Община Враца и се реализира с участието на кмета Калин Каменов, Общински съвет - Враца, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, началника на РУО - Враца Галина Евденова и Врачански митрополит Григорий. Благодарна съм на министър Вълчев, че одобри идеята още при произнасянето на наименованието на центъра. Това е поредното доказателство, че вниманието и подкрепата на правителството и на министър Вълчев за област Враца са фокусирани към развитието на Северозапада. Чрез бюджета на МОН, за последните две години, област Враца е получила допълнително финансиране за модернизиране на детски градини и училища на стойност над 1 млн. лв. Изграждането на Национален център за православно, екологично и патриотично възпитание и обучение ще представи област Враца като средище на духовно, културно-историческо, образователно и природно наследство с потенциал за ускорено развитие. Този проект ще даде възможност на учениците от цялата страна, чрез интерактивни дейности, да участват в интегриран образователно-възпитателен процес. Той ще е част и от правителствената политика за свързаност – икономическа, образователна, социална“ заяви Малина Николова.

Министър Вълчев потвърди, че идеята се вписва във всички политики на образователното министерство и един такъв национален център е наистина необходим.

„Всички цели на проекта могат да се реализират точно тук. Сградата на училището е в добро състояние и скоро ще започне функционирането на центъра. След това ще бъде допълнително подобрен чрез реализацията на политиката за разширяване на образователната среда за ученици. Учениците трябва да посещават обекти с културно и историческо значение и в по-голяма степен да взаимодействат с връстници от различни области“, допълни министър Вълчев.

„Заедно с областния управител решихме да предложим на министър Вълчев идеята закритото училище в с. Паволче да се превърне в първия Национален център по православно,  екологично и патриотично възпитание и обучение, за да може учители и ученици от цялата страна да имат шанса да се докоснат до изконните ценни за нас кътчета, където Ботев и неговите четници са преминали. Затова съм изключително благодарен на министър Вълчев, че откликна на тази иновативна идея и прие нейното реализиране“, каза Калин Каменов.

По време на визитата си, министър Вълчев посети новооткритата STEM лаборатория в СУ „Христо Ботев“ – Враца, интерактивните кабинети в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца, ремонтираната сграда на ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. В посетените учебни заведения са предоставени средства за ремонт и обновяване от бюджета на МОН през 2018 г.

Посещението на министър Вълчев в област Враца завърши с работна среща с експерти от регионалните управления на образованието от областите Видин, Враца и Монтана.