ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ ТРУДОВИ ЗЛОПОЛУКИ БЕШЕ ПОЧЕТЕНА В СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА


   От името на областния управител на област Враца букет цветя пред паметника на Миньора край Враца поднесе Любомир Маринков, главен експерт в дирекция „АКРРДС“ и секретар на Областния съвет по здравословни и безопасни условия на труд.

   Световният ден за безопасност и здраве при работа се отбелязва от 2003 г. на 28 април,  съгласно решение на Международната организация на труда. Целта е да се привлече вниманието на световната общественост към здравословните и безопасни условия на труд, както и да се възпитава култура на превенция, която е в основата на предотвратяването на трудовите инциденти и заболявания, свързани с работата.

   Увеличение на броя на трудови злополуки през 2021 година спрямо предходната 2020 година се наблюдава в България. През миналата година при трудови злополуки в страната са пострадали 2392-ма души,  като от тях 68 са загинали, докато през 2020 г. пострадалите при трудови злополуки са 2309, а жертвите -  89.

   За област  Враца тази статистика е: през 2021 трудовите злополуки са общо 38, с 4 по малко от предходната година, като през 2021г. са загинали 5 души, а 4 са починалите при трудова злополука през 2020 г.

   Цветя пред паметника на Миньора бяха поднесени и от представители на  регионалните структури на КНСБ,  КТ „Подкрепа“ и „СЕ БОРДНЕТЦЕ –БЪЛГАРИЯ“ ЕООД – Мездра.

   С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки.