ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СТЕФАН КРАСИМИРОВ ЩЕ ПРИСЪСТВА НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА СТРУПЕШКИЯ (ТЪРЖИШКИ) МАНАСТИР „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ” КРАЙ СЕЛО СТРУПЕЦ

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СТЕФАН КРАСИМИРОВ ЩЕ ПРИСЪСТВА НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА СТРУПЕШКИЯ (ТЪРЖИШКИ) МАНАСТИР „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ” КРАЙ  СЕЛО СТРУПЕЦ

    На 20 юли светата Православна църква отбелязва паметта на  Свети Пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Св. Пророк Илия е и сред най-почитаните от българите светци.

    Утре, на един от най-големите християнски празници, Тържишкият манастир край село Струпец отбеляза своя храмов празник. Манастирът е един от най-старите в област Враца. Не е известна годината на построяването му, но след падането на България под турско робство той е разрушен и е бил възстановен по-късно.  Най-старата сграда в него, която се е спасила от опожаряване и е съхранена и до днес в двора на манастира, е съборната църква. Смята се, че храмът е бил изграден през ХІV в.

    Областният управител Стефан Красимиров ще присъства на тържествена Света литургия, която ще се отслужи в 9:00 часа.

    Заедно с присъстващите миряни, областният управител ще се помоли за успех и благоденствие на всички жители на област Враца.