ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОСЕТИ ВРАЧАНСКОТО ВОЕННО ПОДЕЛЕНИЕ В ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ


   По повод тържественото отбелязване на 6-ти май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия, Военното Формирование 54 990- Враца проведе „Ден на отворените врати“.

   Областният управител Стефан Красимиров разгледа въоръжение, бойна техника и войсково оборудване, които бяха изложени на статичен показ. Стефан Красимиров си припомни службата под знамената в родната казарма чрез бързо разглобяване и сглобяване  на автомат „Калашников“ /АК-47/, което беше и е задължителен стандарт на подготовка за всички войници и курсанти, полицаи, служители на службите за сигурност, военни лекари и много други. Подполковник Гаджев обясни, че за днешното събитие са изложени образци на голяма част от наличното въоръжение в поделението.

   Военнослужещите, сред които и представителки на нежния пол, демонстрираха бойните способности на видовете въоръжение и бойна техника и даваха подробни разяснения за техните тактико-технически характеристики. Събитието продължи с динамичен показ и демонстриране на действия от състав на пеши патрул, който в хода на изпълнение на задачата попадна на засада и демонстрира действия по отразяване на засадата, неутрализиране на противника, извличане и евакуация на ранен боец.

   Денят на отворените врати предизвика голям интерес сред деца, ученици и възрастни от Враца, Монтана и Видин, които имаха възможност да видят и пипнат противотанков управляем реактивен комплекс /ПТУРК/, да погледнат през визьора на учебен преносим зенитно-ракетен комплекс /ПЗРК/ „Стрела – 2М“, през оптическия прицел на армейски снайпер „Хеклер и Кох“,  да влязат в многоцелеви бронетранспортьор  /МТЛБ/ и в самоходна минохвъргачка и да седнат на местата на бойците от мотострелковото отделение, механик-водача и картечаря. За желаещите да покажат точна стрелба по мишени бяха предоставени еърсофт реплики на АК-47.  Главният готвач се беше погрижил за всички посетители да има по чаша горещ чай, разливан директно от казана на военно-полевата  кухня.

   Инициативата на Врачанското военно поделение има важна роля не само за патриотичното възпитание на младите българи, но и за мотивирането им да поемат по пътя на военната професия като офицери, сержанти и войници от славната българска армия.