ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МАЛИНА НИКОЛОВА УЧАСТВА В ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ – 3 МАРТ


Областният управител Малина Николова участва в тържественото отбелязване на Националния празник на България – 3 март.

Честването на 141-та годишнина от Освобождението на България започна с празнично шествие с 25-метров трибагреник, който бе пренесен от площад „Македония“ до централния площад „Христо Ботев“ от отличени ученици, спортисти, деца с народни носии и общественици.

По време на официалната церемония беше издигнато българското знаме, а програмата продължи с изпълнение на стихове от третокласничката Анна Веселинова от НУ „Иван Вазов“ и актьора Борислав Борисов.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

„Ако преди в нашия град е било невъзможно да се чуе звук на църковна камбана, да запееш свободно българска песен, да се разходиш с високо вдигната глава, то днес това не е така. Макар свободни, отново сме песимистични и недоволни. Съвременното робство е вътре в нас и се нарича – разединение. Днес сме свободни, но не и единни. Разликата между предците ни и нас е, че те осъзнаха, че е по-добре да не бъдат жертви, а да пишат историята. Младите хора имат нужда не просто от наученото в училище, а от житейски уроци по родолюбие. Преди седмица раздадохме хиляди български знамена на децата на Враца. За 5 дни успях да видя стотици будни детски очи, милеещи за своя град, за България. Ако искаме да бъдем големи, то големи трябва да бъдат и мечтите ни. В днешния ден няма смисъл от високопарни слова, трябва просто да сведем глави пред загиналите, да сме единни и гордо да развеем българското знаме, изричайки думите – Да живее България! Честит празник!“ – каза в словото си кметът Калин Каменов.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на поета и революционер – Христо Ботев.

На тържествената церемония присъстваха народни представители, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, общественици, ученици, студенти и граждани.

Програмата продължи с концерт на дует „Пирин“, като под звуците на фолклорна музика, се извиха български хора.