ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МАЛИНА НИКОЛОВА УЧАСТВА В ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА БОТЕВСКИ ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ


„Приветствам направеното от кмета на Община Враца предложение откриването на едно от най-значимите събития за България и област Враца – „Ботеви дни 2019“ да се състои в Деня на българската просвета и култура 24 май. Дните от 24 май до 2 юни са свързани с личността на Христо Ботев като символ на нацията – учител, поет, публицист, журналист, революционер“, това заяви областният управител Малина Николова по време на първото заседание на Ботевския организационен комитет. Областният управител предложи, с помощта на медиите, да се създаде интерактивен продукт, проследяващ историята на Ботевите дни, който ще представлява нова експозиция в Регионален исторически музей – Враца.

В програмата на Ботеви дни 2019 отново присъстват традиционни инициативи като изложби, конкурси, концерти, Ботевска работилница, спортни прояви. И тази година ще се проведе шествието на детските и юношеските мажоретни състави, както и инициативата „Със стихове и песни по Ботевата алея – по стъпките на Ботев“.

Директорът на Регионален исторически музей Георги Ганецовски заяви готовност институцията да представи изложба със събрани съчинения и произведения на изкуството, посветени на поета революционер  Христо Ботев.

Гала вечер на лауреатите от Националния конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия е предложението на директора на Младежкия дом – Георги Врабчев.