ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МАЛИНА НИКОЛОВА ПРИСЪСТВА НА СИМВОЛИЧНАТА „ПЪРВА КОПКА“ НА КОМПОСТИРАЩА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ЗЕЛЕНИ ОТПАДЪЦИ


Областният управител Малина Николова присъства на символичната „Първа копка“ на компостираща инсталация за зелени отпадъци. Проектът „Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци – регион Враца” е финансиран от оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 година” е на стойност 5 845 347,29 лева, като от тях 1 444 684,60 лева е съфинансирането от бенефициента Община Враца и партньора Община Мездра.
На церемонията присъства министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който отбеляза, че компостиращата инсталация във Враца ще превръща зеления отпадък в полезен екологичен продукт.
„През последните няколко години усилията на местната власт са съсредоточени в подобряване на качеството на питейната вода чрез реализирането на Водния цикъл, както и в модернизацията на обществения транспорт и ефективното управление на отпадъците. Именно заради това, Враца е пример за добро управление на ключови проекти за цялата общност. Днес, поставяме началото на изграждането на инсталация за преработка на разделно събрани зелени отпадъци - съоръжение, което не просто ще намали количеството на депонирания отпадък, но и ще допринесе за превръщането на общините Враца и Мездра в чисти градове. Двата града са пример за едно ползотворно сътрудничество, в името на живущите, защото грижата за хората не е пожелателна, а задължителна” - каза министър Димитров.
Кметът Калин Каменов заяви, че с реализирането на проекта Враца ще е пример за това как изхвърленото може да бъде екологичен продукт.
„Успоредно с изграждането на компостиращата инсталация започваме и поетапното монтиране на подземни контейнери, които са с по-голяма вместимост. Сред мерките за ефективно управление на отпадъците планираме и различни инициативи, насърчаващи разделното събиране. Вярвам, че с общи усилия можем да направим Враца чист и зелен град” - добави Каменов и пожела успех на фирмата-изпълнител.
На събитието присъства и кметът на Мездра Иван Аспарухов, който благодари на Калин Каменов за ползотворното сътрудничество между двете общини при изготвянето на проекта.
Представителят на фирмата-изпълнител „Компонаре” ДЗЗД инж. Стоян Кисьов гарантира качествено изпълнение на строително-ремонтните дейности по инсталацията. „Предстои изграждането на едно иновативно съоръжение, в което годишно ще бъдат обработвани над 7 200 тона зелени отпадъци. Очаква се дневно да се третират над 50 куб. биоразградими отпадъци, които ще се превръщат суровина, използвана при озеленяването и в земеделието” - каза още инж. Кисьов.
Церемонията продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.