ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МАЛИНА НИКОЛОВА ПРИСЪСТВА НА СЪБИТИЯТА, ПОСВЕТЕНИ НА ДЕНЯ НА ВРАЦА - 1 ЮНИ


Областният управител Малина Николова присъства на събитията, посветени на Деня на Враца  - 1 юни. Празничният ден започна с тържествена сесия на Общински съвет – Враца, на която присъстваха народният представител Петя Аврамова, Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, председателят на Ученически общински съвет – Враца, граждани и общественици. По повод празника на града и 142-рата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, по покана на областния управител Малина Николова във Враца пристигнаха делегации от Окръжен съвет – Долж, Република Румъния и област Нитра, Република Словакия.

Тържественото заседание се състоя в реновираната Градска концертна зала и бе открито от председателя на Общински съвет – Враца Румен Антов. Той поздрави гражданите и гостите на Враца и им пожела да бъдат критични и отдадени в работата си за развитието на града. „Днес трябва да пазим спомена за свободата. Пожелава Ви непокорство в стремежа за съзидание!“, допълни Румен Антов. Кметът на Община Враца Калин Каменов представи накратко най-значимите за Враца проекти, реализирани през последната година и които са допринесли за развитието на града в сферата на инфраструктурата, образованието и здравеопазването, сигурността, културата и спорта. „Всичко това е равносметката на съвместните ни усилия. Вярвам, че няма врачанин, който на 1-ви юни да не е изпълнен с чувство на оптимизъм и увереност за развитието на нашия град. Този ден носи в себе си особен емоционален заряд – чувство на преклонение пред подвига на Христо Ботев и неговата чета  - огън, който гори във всеки от нас, завещан от нашите предци!“, заяви Калин Каменов. На тържественото заседание на Общински съвет бяха връчени най-престижните обществени отличия – „Почетен гражданин на Враца“ и „Наградата на Враца за 2018 г.“. Със званието „Почетен гражданин“ са отличени строителния предприемач инж. Тодор Топалски и д-р Костадин Шахов, за изключителен принос в развитието на община Враца. Посмъртно със званието е удостоен полк. Васил Таслаков, командир на 35-ти Врачански полк, участвал в Първата световна война. Отличието „Награда на Враца за 2018 г.“ са връчени на певецът Драгомир Димитров, „Враца софтуер общество“, предприемачът Ивайло Гладнишки, Младежки дом – Враца и Център за подкрепа на личностното развитие „Център за работа с деца“ – Враца.

            Събитията, посветени на 142-рата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета продължиха с тържествен концерт – спектакъл. На него присъстваха също областният управител на област Плевен Мирослав Петров, областният управител на област Видин Албена Георгиева, заместник областният управител на област Ловеч Бойко Пъдарски, кметове на общини и кметства. На тържествената заря – проверка, на площад Христо Ботев, президентът на Република България Румен Радев прие почетния строй на ротите и приветства жителите и гостите на града. Кметът на Община Враца Калин Каменов, в своето слово акцентира върху величието на Ботевия героизъм и себеотрицание. „Ботевите четници се изкачват на върха, за да събудят цял един народ с вика – „Свобода или смърт!“. Този вик отеква и до днес в сърцата на всеки един българин, независимо къде се намира. В дни като днешния трябва да осъзнаем, че именно единността ще ни направи силни. Уважаеми съграждани, нека бъдем истински родолюбци, да работим за нашата страна, за общия ни дом, защото само тогава заветът на Ботев ще бъде изпълнен“, заяви Калин Каменов. В края на тържествената заря - проверка, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. Церемонията завърши с пищна заря.

            Кулминацията на Ботеви дни беше всенародното поклонение на историческия връх Околчица. За да засвидетелстват своето уважение и да се преклонят пред живота и делото на Ботев и падналите за свободата на България, на емблематичния връх се изкачиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се проведе 72-рия НТП „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица“, председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и множество родолюбци. Всенародното поклонение започна с патриотичен концерт на трио „Сопрано“ и военен ритуал по отдаване почести на председателя на Народното събрание. От трибуната Цвета Караянчева призова присъстващите никога да не забравят делото на революционера и на загиналите за свободата на България. „Преди 170 години, в онова тежко време, се е родил един боец, готов за саможертва. Всяка година свеждаме глава пред подвига му. Днес, повече от всякога ни трябва разум, помирение и светли примери като Христо Ботев. Вярвам, че българският народ може сам да изгради бъдещето си. Нека обединим усилия, да помним нашите герои и да вървим напред!“, заяви Цвета Караянчева. Слово произнесе и кметът на Община Враца Калин Каменов. „Ботев е жив, защото е в сърцата на всеки един родолюбец. Радостно е, че с всяка изминала година, броят на Ботевите поклонници се увеличава. Щастлив съм, че на това паметно място виждам много млади семейства с деца. Скъпи родители, няма по-хубав урок по родолюбие от днешния ден, защото децата Ви ще помнят и пазят този миг и ще искат да се върнат отново. Благодаря на всички, участвали в Националния поход. Ботеви поклонници, запомнете, че Вие сте пример за подражание! Дълбок поклон, пред загиналите за нашата свобода!“, заяви Калин Каменов. В знак на признателност към загиналите за свободата на България бяха поднесени венци и цветя, минути преди воят на сирените да оповести отдаването на почит пред паметта на героите.