ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МАЛИНА НИКОЛОВА ПРИСЪСТВА НА ЧЕСТВАНЕТО НА ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО


Областният управител на област Враца Малина Николова присъства на официалната церемония по случай 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, която се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение.

Тържественото честване започна с изпълнение на стихотворението на патриарха на българската литература Иван Вазов - „Новото гробище над Сливница“, в изпълнение на актьора Борислав Борисов. Исторически факти за Съединението представи Луиза Тозлушка, старши учител по история в Средно училище „Никола Войводов”.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

На тържествената церемония присъстваха още кметът на Община Враца Калин Каменов,  народни представители, За председателят на общинския съвет Владимир Христов, командирът на военно формирование 54 990 - Враца подполковник Симеон Цеков, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници, секретарят на Община Враца Нина Дакева, директори на институции, ученици и граждани.

„Днес всички си честитим празника, развяваме знамената, гордеем се, но все по-рядко се замисляме върху смисъла на думата „заедно“ – дума, превърнала се в национален символ, девиз на нашата държава. Днес, все по-често сме обединени около негативизма и забравяме за силата, която имаме. В 21-ви век не е нужно да даваме живота си за Родината и да оставяме семействата си, за да търсим свободата, защото тя е вътре в нас, в нашите души. Когато повярваме, че всеки един от нас е Съединението, във всеки един се крие успехът, тогава няма нещо, което да ни спре. Само по този начин България ще е просперираща, европейска страна. Скъпи съграждани, ако искаме да сме горди наследници на предците ни, трябва да сме родолюбци, а не консуматори и песимисти. Никога не забравяйте, че във всеки един от нас е Съединението и силата, а празникът не е на определена дата, той е всеки ден. Вярвам, че ние можем и ще го докажем! Съединението прави силата! Честит празник! Да живее България!“, каза в приветственото си слово кметът Калин Каменов.

В знак на признателност и преклонение, пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя.

В отбелязването, организирано от Община Враца, участие взеха духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1869“ - Враца, представителна войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, ученици, граждани.

Честването продължи с концерт на духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” , пред сградата на културната институция.