ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МАЛИНА НИКОЛОВА ПРИЕ ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ПЕТ СТРАНИ, ПАРТНЬОРИ НА ПЕГ „ЙОАН ЕКЗАРХ“ – ВРАЦА ПО ПРОЕКТ НА ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“ 2017-2019 г.


Областният управител Малина Николова прие делегация от пет страни, партньори на ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца по проект на Програма „Еразъм+“ 2017-2019 г. Основна цел на екопроекта е намаляване на потреблението на природните ресурси и неговия ефект върху личностите, обществото и околната среда. В него участват ученици и ръководители от държавите Турция, Полша, Италия, Португалия, Румъния и България.  

„Изключително съм щастлива да Ви приветствам в област Враца, като участници в проект за екологично образование, финансиран от Европейския съюз. Много се радвам, че Вие реализирате такъв екопроект и се надявам, че обединението на тези шест страни, участници в него, ще доведе до най-добри резултати“. С тези думи областният управител Малина Николова поздрави делегацията. Тя запозна участниците в проекта с териториалното делене на областта, както и с културно - историческите и природни забележителности на Враца.

„Ние се гордеем с нашия областен град, както и с всички останали 122 населени места на територията на област Враца. Надявам се, че Вашата визита ще остави у Вас приятни спомени от Враца и от успешното партньорство с Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“. С идването си тук, Вие завинаги се обвързвате с нашия роден край, чийто девиз е „Град като Балкана – древен и млад“. В наше лице Вие имате един много добър приятел“, каза Малина Николова.

Ръководителите и учениците представиха своята държава и училището, в което учат и разказаха за дейностите по проекта. С него, екипът, с помощта на родителите цели да обучи подрастващите в разумно използване на природните ресурси, опазване на околната среда, предотвратяване влиянието на рекламите и ограничаване на онлайн пазаруването.

„Стремим се да повишим осведомеността на обществото за „потреблението“, особено сред подрастващото поколение. Разпространявайки нашите дейности целим ограничаване на популярната култура, която се появи в съвременния живот. Необходимо е индиректно да преподаваме на младите хора умения за живота, като им даваме опит чрез практика. Ние трябва да изградим адаптивно и положително поведение у тях“, обобщи директорът на ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца Валентина Михайлова .

Областният управител Малина Николова пожела успех на участниците в реализирането на екологичния проект. „Искрено се надявам все повече последователи да се докоснат до Вашите идеи и Вие успешно да ги изпълните“, пожела в края на срещата областният управител Малина Николова.