ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МАЛИНА НИКОЛОВА И ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИРОСЛАВ КОМИТСКИ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ЦЕРЕМОНИЯТА „ПЪРВА КОПКА“ НА ПЪРВИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗАВОД НА НЕМСКАТА ФИРМА „МД ЕЛЕКТРОНИК“


Областният управител Малина Николова и заместник областният управител Мирослав Комитски взеха участие в Церемонията „Първа копка“ на първия в България завод на немската фирма „МД Електроник“. Официален гост на събитието беше заместник министър – председателят по икономическата и демографската политика Мариана Николова.

Главният изпълнителен директор на „МД Електроник“ Ото Жишка изрази увереност, че компанията, която стъпва на българския пазар, ще допринесе за развитието на региона.

„Избрахме България и в частност Враца, защото имаме нужда от разширяване, от безопасна околна среда и сигурни пазари. Сигурен съм, че когато заводът бъде построен, ще дадем на населението проспериращо бъдеще, защото ние сме дългосрочни и надеждни инвеститори“, заяви главният изпълнителен директор.

Директорът на строителната компания Светослав Богорински акцентира, че изграждането на завода е залог за репутацията на фирмата.

„Това е ключова инвестиция и смятам за важно изграждането на високотехнологичен завод в Северозападния регион, защото развитието на този регион е наша кауза“, допълни още Светослав Богорински.

Заместник министър – председателят Мариана Николова изрази увереността си, че инвестицията ще подобри икономическия климат на региона.

„Развитието на Северозападния регион е трудната задача и предизвикателство, което стои пред правителството. През последните години, правителството и местната власт положиха целенасочени усилия, за да наложат редица работещи мерки и политики. Сред тях са данъчните облекчения, отпадането на административни тежести и осигуряване на квалифицирана работна ръка. Тези важни стъпки ще съживят региона и ще направят неговия потенциал видим за бизнеса и инвеститорите. Целенасочено се работи и за обновяването на инфраструктурата, която следва да осигури така необходимата свързаност. Промяната е възможна и регионът става част от производствените мощности на Европейската общност. Новото предприятие ще осигури 300 работни места, а добавената стойност на врачани е, че ще имат своя принос в международната автомобилна индустрия“, категорично заяви вицепремиерът Мариана Николова.

„МД Електроник“ е международен доставчик за автомобилната индустрия. Дружеството изготвя системи за пренос на данни и снабдява автомобилни производители и доставчици на системи за над 200 текущи автомобилни модели в световен мащаб.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев обяви, че каузата, да бъде привлечен инвеститор в този силно дебалансиран район на страната е успешна и изпълнението на инвестицията вече е факт.

„Министерство на икономиката и правителството на България си поставиха за цел повече инвестиции в този регион, високотехнологично производство и инвеститор с визия, готов да работи в дългосрочен план“, допълни още Янев.

Кметът Калин Каменов благодари на представителите на немската фирма и на изпълнителната власт за усилията за привличането на инвестиции на територията на община Враца.

„Инвестицията ще даде възможност за развитие на общината и на цялата Врачанска област. Интересът към завода е огромен, а самият факт, че желаещите да започнат работа са много, е доказателство за успеха ни. Убеден съм, че първоначалната инвестиция на „МД Електроник“ ще бъде надградена и тук те ще намерят квалифицирани и мотивирани служители, които искат да се развиват в една модерна европейска компания“, заяви Калин Каменов.

Област Враца вече е част от мрежата с локации на компанията, която вече има фабрики в Чехия, Китай и Мексико. „МД Електроник“ избраха да се доверят на експертизата и  професионализма на българската строителна инвестиционна компания „Хоризонт Иванов“, която ще построи завода на пълен инженеринг до края на годината.