КОД „ЧЕРВЕН“ ЗА СИЛЕН ВЯТЪР В ОБЛАСТ ВРАЦА

КОД „ЧЕРВЕН“ ЗА СИЛЕН ВЯТЪР В ОБЛАСТ ВРАЦА

    В Областна администрация – Враца, с вх. № 0404-1-/157/18.01.2023 г., е получено писмо от ВИД главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, с което  информира, че на 18.01.2023 г. в отдел „Национален оперативен център“ към ДОД при ГДПБЗН – МВР е постъпила информация от НИМХ-МОСВ за изменение на предупрежденията за опасно време за 18.01.2023 г.

    За област Враца предупреждението е изменено от „оранжев код“ в „червен код“ за силен вятър от юг-югозапад с пориви в Предбалкана 30-35 m/s.

    От ГДПБЗН-МВР са дадени допълнителни указания до териториалните й звена, за повишаване готовността при възникване на извънредни ситуации, уведомени са и областните дирекции на МВР в  застрашените области

    С оглед на това, областният управител предупреждава за потенциалната опасност и призовава жителите и гостите на област Враца с повишено внимание да предприемат всички необходими действия за предотвратяване на вредни последици, като в частност по време на ураганните ветрове да избягват движението и престоя на открито, до сгради, дървета, навеси, рекламни пана и др. подобни; да затварят своевременно прозорците и вратите на жилищата, да приберат на закрито потенциални падащи предмети от балконите и покривите на сградите /саксии, сенници и др. /.