ДНЕС В ОБЩИНА ВРАЦА МЕЖДУ КМЕТА КАЛИН КАМЕНОВ И ФИНАНСОВИЯ ДИРЕКТОР НА НЕМСКАТА ФИРМА МД „ЕЛЕКТРОНИК“ ЕООД ВАЦЛАВ КРАЛ СЕ ПОДПИСА ДОГОВОР ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЗАВОД ВЪВ ВРАЦА ОТ НЕМСКИЯ ИНВЕСТИТОР


Днес в Община Враца между кмета Калин Каменов и финансовия директор на немската фирма МД „Електроник“ ЕООД Вацлав Крал се подписа договор за изграждането на завод във Враца от немския инвеститор. Договорът, на стойност  1 400 000 лева за покупката на общинския имот е част от мащабната инвестиция в размер на 21,5 милиона лева.

Областният управител Малина Николова присъства на официалната церемония и приветства страните, сключили споразумение за инвестицията, както и участниците, които станаха свидетели на събитието.

 Областният управител Малина Николова окачестви инвестицията като най-важното събитие за Враца за последните години.

„Това е едно от най-значимите събития за област Враца, което ще даде тласък на икономиката и социалното развитие на нашата област. Областният център Враца трябва да бъде водещ и това се доказва с реализацията на тази инвестиционна идея, която днес намира израз с подписването на споразумението между двете страни. Знаковата инвестиция е от изключително значение за младите хора на областта. Поздравявам инвеститорите, за това, че се довериха на кмета Калин Каменов и избраха Враца за тази инициатива. Уверена съм, че в лицето на Община Враца ще имате изключително сериозен партньор. За нас, врачани, 2019 година започва по най-успешния начин и дано такива събития се множат“, пожела областният управител Малина Николова.

Предприятието на МД „Електроник“ ЕООД ще произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти, като броят на разкритите работни места в началото ще е 300, а стартовата заплата за нискоквалифицираните служители - 1 000 лева. Планира се  изграждането на производствени, логистични и офис сгради във Враца.

Кметът на Община Враца Калин Каменов заяви, че това е най-голямата инвестиция във Враца след изграждането на торовия гигант „Химко“ и е една от най-големите в региона. „Благодарение на положените усилия, добрата комуникация и преговори, които продължиха повече от една година, вече сме все по-близо до изграждането на завод във Враца. Вчера нашите партньори получиха сертификат за инвеститор клас „А“, а днес преминаваме към същинската част – подписването на договор за закупуване на терена, върху който ще се изгради заводът. Тук е мястото да спомена, че разкриването на новите работни места и привличането на нови инвеститори няма да попречи на местния бизнес, а ще направи така, че много врачани да се върнат в родния си град. Благодаря за доверието от страна на Министерство на икономиката, Българска агенция за инвестиции и всички, които направиха възможно този бизнес план да се превърне в реална инвестиция. Със съвместни усилия показахме, че Враца може да е предпочитан партньор и да се развива като европейски град“, каза Калин Каменов.

Кметът на Община Враца заяви, че преди да се открие заводът, ще бъде асфалтиран булевард „Европа“ като още една ключова инвестиция, изключително важна за жителите на кварталите „Сениче“ и „Кулата“, както и за немските инвеститори.

 

Финансовият директор на немската компания, която ще инвестира близо 22 млн. лв. в града заяви, че е благодарен за възможността да разшири дейността на фирмата именно във Враца.

„Стартирахме нашия проект преди три години, като успяхме да обиколим всички източноевропейски държави и много български градове. Община Враца беше много гостоприемна, а екипът на кмета Каменов оказа голяма подкрепа в рамките на преговорите. МД „Електроник“ ЕООД развива дейност на 3 континента и има над 5000 служители, като поддържа еднакви стандарти във всички държави. Враца няма да направи изключение“, заяви Вацлав Крал. В рамките на срещата той представи основната дейност на компанията.

На церемонията присъстваха народният представител Красен Кръстев, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, общински съветници, ръководители на държавни звена и директори на училища, ученици и граждани.