БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ЩЕ БЪДЕ ФОКУСИРАНО ВЪРХУ ОСНОВНИТЕ ТЕМИ ЗА СИГУРНОСТ И СТАБИЛНОСТ, ЕНЕРГЕТИКА, ЕВРОПЕЙСКА ПЕРСПЕКТИВА НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ, ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И ИНОВАЦИИ

„Българското председателство ще бъде фокусирано върху основните теми за сигурност и стабилност, енергетика, европейска перспектива на Западните Балкани, предприемачество и иновации. Страната ни ще работи по темите за младежта с оглед на комплексния характер на предизвикателствата пред младите хора и съвременната среда за сигурност. Специфичен фокус ще бъде поставен върху инфраструктурната, дигиталната и образователната свързаност в пряко взаимодействие с еврокомисар Мария Габриел“. С тези думи заместник областният управител Мирослав Комитски откри информационното събитие, свързано с десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Срещата се състоя в град Козлодуй и на нея присъстваха заместник – министърът на енергетиката Жечо Станков, инж. Владимир Уручев, член на Европейския парламент от групата на ГЕРБ/ ЕНП, народният представител Красен Кръстев, комисар Николай Григоров – заместник –директор на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Враца и Славян Лачев  - ръководител Управление „Експлоатация“ в АЕЦ „Козлодуй“.

Събитието е по инициатива на Министерски съвет и Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в партньорство с Областна администрация – Враца и със съдействието на кмета на Община Козлодуй Маринела Николова и председателя на Общински съвет – Козлодуй Мая Занева.

„Със задоволство искам да отбележа, че кметският екип в Козлодуй работи уверено в посока на подобряване стандарта на живот в региона, полага усилия и има волята да променя облика на града и населените места от общината. И всички тези усилия, които получиха заслуженото доверие от страна на Европейската комисия, доведоха до реализацията на множеството проекти, финансирани с евросредства. През първия програмен период в община Козлодуй са изпълнени 17 проекта в размер на над 23 млн. лева, което нарежда общината на 4-то място от десетте общини в областта, а за първите три години от втория програмен период, Община Козлодуй реализира проекти за над 12 млн. лева“, заяви заместник областният управител. Той запозна присъстващите с основните предизвикателства по време на ротационното ни председателство, основните функции и набелязаните приоритети.

В рамките на форума, евродепутатът Владимир Уручев представи основните теми, свързани с развитието на регионите и ефективното партньорство в сигурността и енергетиката. По въпроса за създаването на Европейския енергиен съюз, той отчете, че нито една държава в ЕС не би могла сама да обезпечи енергийната си сигурност. „Едно от най-важните неща, особено за по-новите държави-членки, е да се постигне промяна в мисленето и отношението в енергийното сътрудничество. Когато страните са заедно, могат да се възползват от редица възможности. Когато има общ пазар и добре развити връзки, възможно най-евтината енергия ще стигне първа до консуматорите“, допълни още той. По думите му, сигурността на енергийните доставки остава на преден план, но предстоят промени в енергийното законодателство на Европа. “Обсъжда се между 30 до 40 процента от консумираната в Европейския съюз енергия към 2030 г. да бъде от възобновяеми източници. В рамките на шестмесечното българско председателство на Съвета на ЕС предстои да се вземе решение по тези политики“, добави още евродепутатът Владимир Уручев.

Заместник –министърът на енергетиката Жечо Станков на свой ред добави, че целта на Европа се поставя от нейните държави – членки и приоритетите на страната ни в посока енергетика са поставени на европейско равнище. „Успешното продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е една от най-важните ни задачи в областта на ядрената енергетика. Десетгодишното удължаване на живота на пети блок, което стана факт преди броени дни, е максимално възможното по закон, макар че изводите на Агенцията за ядрено регулиране сочат, че няма ограничения за безопасната работа на блока още 30 години - до 2047 г.“. Заместник – министърът подчерта, че за българското правителство развитието на ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защита на околната среда и човешкото здраве, е важен приоритет. „Когато говорим за Европа на консенсуса, говорим за сигурност в енергетиката. Най-важно е да осигурим добро партньорство и регионално сътрудничество с останалите държави – членки чрез изграждане на липсващата енергийна инфраструктура. По време на нашето председателство, ще говорим ясно за ефективен Енергиен съюз. Ще поставим неговите цели, а именно енергийна ефективност, декарбонизацията на икономиките, интегриране на пазарите, сигурност и модернизация чрез новите технологии“, категоричен беше заместник – министър Станков.

Народният представител Красен Кръстев отчете по време на дискусията, че България успешно развива енергийния отрасъл и посочи важността от създаването на Национална енергийна стратегия. Той добави, че България има висока оценка по отношение на водената правителствена политика в енергийния сектор и постигането на относителна финансова стабилност. „От основно значение за енергийната сигурност е постигането на диверсификацията на енергийните доставки. В тази посока,  България разчита изключително много на междусистемните връзки, особено на тази с Гърция. В предходните години, Държавния бюджет осигуряваше държавна гаранция за изграждането на връзката България - Гърция. Като член на Комисията по бюджет и финанси в НС, Ви уверявам, че в Бюджет 2018 г. са предвидени такива държавни гаранции. Това е явен знак, че приемаме приоритетно значението й“, добави още народният представител.

Кметът на Община Козлодуй Маринела Николова увери, че екипът на община Козлодуй ще продължи да работи за подобряване живота на гражданите чрез реализацията на различни проекти и изрази убедеността си, че доверието към местната власт ще бъде оправдано. „Българското председателство е отговорност на всички нас и заедно можем да допринесем за успеха му. Нашата страна има изключителен принос в обогатяване на културното наследство на Европа и песенния и танцов талант на нашите деца и следващият концерт е доказателство за това“, завърши приветствието си кметът Маринела Николова.

Събитието, посветено на 10 –та годишнина от членството на България в Европейския съюз и бъдещето българско Европредседателство приключи с концерт на фолклорни състави към „Дом на енергетика“ – Козлодуй и Центъра за подкрепа и личностно развитие „ОДК“.