ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИРОСЛАВ КОМИТСКИ И КМЕТЪТ КАЛИН КАМЕНОВ ПОЧЕТОХА 155 - ТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ КЪНЧОВ


Заместник областният управител Мирослав Комитски и кметът Калин Каменов почетоха 155 - та годишнина от рождението на Васил Кънчов.

Бележитият врачанин, една от най-будните и светли личности на България, учителства във Враца, взема участие в дейността на читалище “Развитие“. Той е един от учредителите му и е сред най-активните му деятели. С негово участие се откриват нови български училища – в Демир Хисар, Струмица и др. Съставя учебници и ръководства за учители, където описва структурата на българската образователна система и акцентира върху актуалните проблеми на народното просвещение. Васил Кънчов е избран за редовен член на Българското книжовно дружество, член е на Природоизпитателното и на Икономическото дружество, на читалище „Славянска беседа“. В политическата йерархия достига високо ниво – избран е за депутат от Враца в Х и ХІ ОНС, за подпредседател на ХІ ОНС, а през 1902 година е поканен да участва в правителството на д-р Стоян Данев като министър на народното просвещение и според самия премиер „назначаването на Васил Кънчов повдига престижа на кабинета".

„Днес е празник за Враца, защото на този ден е роден един от най-будните и светли личности на града - Васил Кънчов -човек, който винаги е носил Враца в сърцето си и се е гордял, че е врачанин.“, каза кметът Калин Каменов и благодари на всички присъстващи.

Слово за живота и делото на Васил Кънчов произнесе общественикът Илиян Нисторов. На честването присъстваха зам.-кметът Петя Долапчиева, учители и ученици от СУ „Васил Кънчов“, граждани. Пред паметника на видния врачанин бяха поднесени венци и цветя.