Публикуван е регламентът на 73-ти НТП “По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица” 2019

ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИРОСЛАВ КОМИТСКИ И ГЛАВЕН КОМИСАР НИКОЛАЙ НИКОЛОВ ИЗВЪРШИХА ОГЛЕД НА ЗАСЕГНАТИТЕ РАЙОНИ В ОБЩИНА РОМАН


Със Заповед на кмета на Община Роман, днес в 10.30 ч. е обявено частично бедствено положение на територията на град Роман, село Средни рът, село Караш и село Хубавене. Причина за въвеждането на бедственото положение е рязкото покачване на водите на река Малък Искър, вследствие на което са залети частни домове и терени в урбанизираните територии.

Извършена е евакуация на населението в засегнатия район с цел намаляване на риска и застрашаването на живота и здравето на хората.

Заместник областният управител Мирослав Комитски, заедно с главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ извършиха оглед на засегнатите райони. Вследствие на повишените води са залети помпените станции на с. Караш и с. Хубавене, което е причина за спряното водоподаване. До ранния следобед е било нарушено и електрозахранването в района, което е възстановено в 15.30 ч.

Главният комисар Николай Николов потвърди, че предприетите от Общинския щаб за изпълнение на общински план за защита при бедствия, в частта „Наводнения“ мерки са правилни, навременни и адекватни.

Очаква се, след оттеглянето на водните маси, екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ да извършат изпомпване на водата от частните домове в засегнатия район. Бедственото положение е в сила до отпадане на основанията за обявяването му.

Продължава денонощното наблюдение на водното количество на река Малък Скът от Общинския щаб за защита при бедствия и своевременното информиране на дежурния в Областен съвет за сигурност.

Към момента няма данни за заплаха за здравето и живота на населението.