ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МАЛИНА НИКОЛОВА ОТЛИЧИ 10 – ТЕ НАЙ-ДОБРИ СПОРТИСТИ И ТРЕНЬОРИ НА ОБЛАСТ ВРАЦА ЗА 2016 ГОДИНА

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МАЛИНА НИКОЛОВА ОТЛИЧИ 10 – ТЕ НАЙ-ДОБРИ СПОРТИСТИ И ТРЕНЬОРИ НА ОБЛАСТ ВРАЦА ЗА 2016 ГОДИНА

На официална церемония днес областният управител награди най-изявените спортисти на област Враца за 2016 година. Събитието традиционно е посветено на Деня на българския спорт 17 май, в който спортисти и треньори, номинирани от кметовете на 10-те общини се награждават от областния управител за високи спортни постижения и принос в развитието на спорта.

Малина Николова поздрави присъстващите спортисти и техните  треньори.

„Спортистите са вдъхновение за нас, защото зад големия триумф стои много труд, хъс и желание за победа. С изявите си през последната година, Вие убедително доказахте лична класа и отлични възможности за развитие на спорта в област Враца. Надпреварата Ви е научила да сте борбени, да сте упорити и да вървите към успеха. Това са безценните качества, които формират личността.

Спечелените от Вас купи и медали, завоюваната слава от държавни и републикански шампионати, от световни и европейски първенства са повод за гордост и признание за Вашия труд и постоянство. Вашата воля за победа и спортно майсторство са достоен пример за младите хора на нашето общество. Такъв пример е нужен и значим и смятам, че държавата и общините достойно насърчават високите спортни постижения и създават условия за развитието на спорта“, заяви Малина Николова и пожела на отличените спортисти и треньори нови победи, с които да прославят областта и страната.

Комисия от Областна администрация – Враца разгледа и обсъди направените предложения и определи 10-те най-добри спортисти на 2016 г. Всички те са носители на  престижни титли в своите категории.

Сред отличените са Кристиян Букерешки от клуб „Ботев Враца“ и неговият треньор Любен Любенов. Юношата на футболния клуб вече е получил покана от селекционерите на Националния отбор по футбол за U 15 възрастова група.

Мартин Тодоров от Спортен клуб „Чавдар – 2015“ – Бяла Слатина и неговият треньор Маргарита Пфайфер са наградени за завоюваните множество медали в национални и международни изяви.

В леката атлетика отличени са спортистът на Община Враца Пламен Петков, завоювал второ място на Балкански шампионат за юноши старша възраст, три първи места на Националния шампионат в зала, старша възраст. Специални отличия получи неговият треньор Ивайло Младенов.

Областният управител Малина Николова награди републиканския шампион за 2016 г. в дисциплина таекуодо, в категориите до 64 кг и тул, европейски шампион за 2016 г. до 64 кг, вицеевропейски шампион по отборен спаринг девойки Симона Спасова – носител на два бронзови медала от Световното първенство през 2016 г. и спортист на годината на Община Козлодуй . Достойно за нейните успехи е награден треньорът й Цветан Симеонов.

Със специални отличия за принос в развитието на спорта са удостоени капитанът на „Ботев“ – Криводол Георги Ефремов и треньорът Румен Славков.

Националната шампионка на 800 м. в зала и на открито - лекоатлетката Рая Лалова, завоювала второ място на Държавно първенство под 16 години на 400 м., трето място на Държавно първенство на 800 м. - младша възраст и първо място в Международен турнир „Борис Мулешков“ е награденият спортист от община Мездра. Приз получи и нейният треньор Дилян Маринов.

Националният рекордьор в дисциплината тласкане на гюле и шампион на България при момчета под 16 години Венелин Кашов от община Мизия и неговият треньор Красимир Маринов са сред отличените.

Наградени са държавният шампион от Клуб по класическа борба „Надежда – 2014“ – Оряхово Вили Димитров и неговият треньор Огнян Григоров.

Сред най-заслужилите спортисти и треньори за 2016 се нареди и Полина Бенчева, представител на община Роман и капитан на училищния отбор по тенис на маса, който е областен и зонален първенец и ще представлява Северозапада на Републиканските финали на ученически игри. Треньор на Полина Бенчева е Росен Цолов.

За особен принос в развитието на конния спорт, областният управител отличи Марио Димитров, спечелил първо място на състезание в гр. Кнежа, второ място на Зонален турнир по конен спорт в Хайредин и по едно второ място и едно трето място в квалификации за републиканските първенства. Отличие получи и треньорът му Румен Димитров.

С почетна награда за изключителен принос в развитието на спорта в област Враца е отличена заслужилият майстор на спорта Росица Стаменова – главен експерт в Министерство на младежта и спорта за Северозападен район, носител на два бронзови медала от европейски първенства и от Купа „Европа“, подобрила 18 пъти националните рекорди на България в дисциплината 400 метра в зала и на открито.