Публикуван е регламентът на 73-ти НТП “По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица” 2019

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МАЛИНА НИКОЛОВА ОТКРИ СЪБИТИЕТО ПО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 140 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АДМИНИСТРАТИВЕН ЦЕНТЪР – ВРАЦА


Областният управител Малина Николова откри събитието по отбелязване на 140 години от създаването на Административен център – Враца с обръщение към организаторите - Областна администрация – Враца, Община Враца и СНЦ „Дом на науката и техниката“.

„Общата ни идея да организираме днешното събитие е обвързана с потомствената отговорност и стремеж да се даде начало на инициативи в нашия град, посветени на историческата памет и развитието на Враца като административен център на 140 години - от Освобождението до днес и в бъдеще, характерен със своята регионална самобитност, икономическа, културна и социална идентичност, природна красота и постижения на хората, оставили траен отпечатък в нашата летопис. Благодаря, че заедно ще посветим днешния ден на Враца в навечерието на Ботеви дни и празника на града“, отбеляза Малина Николова.

В събитието взеха участие народните представители инж. Петя Аврамова, Красимир Богданов и Слави Нецов, областните управители на област Враца в предходни години Румен Петков и Момчил Младенов, окръжният прокурор Десислав Начков, председателят на Окръжен съд – Враца Надя Пеловска, ръководители на териториалните структури на изпълнителната власт, общински съветници, директори на учебни заведения, ръководители на културни институции, неправителствени организации и общественици.

„Вашето присъствие днес е доказателство, че такива инициативи са важни за Врачанската общественост. Те са определящи за ценностната система на младите хора и исторически уроци за децата ни. От всички нас зависи как те ще достигнат до тях. Ние, представителите на държавната и местна власт вземаме решения, създаваме, участваме и изпълняваме политики, от които зависи съвременната съдба на Враца. Това ни задължава да се обръщаме към историческите събития, определили развитието на Враца - сходни или различни, но достатъчно ярки и неизтрити от времето. Задължава ни да планираме бъдещето с далечни хоризонти, за да бъде то достатъчно предвидимо, устойчиво и балансирано – бъдещето на Враца“, акцентира Малина Николова. Тя направи исторически преглед на административно-териториалното делене на страната в различните периоди и мястото на Враца като административен център, както и на създадените през годините държавни и културни институции, функциите, които те са изпълнявали и с които са допринесли за развитието на област Враца.

Председателят на Управителния съвет на СНЦ „Дом на науката и техниката“ – Враца Евелина Васкова запозна участниците с житейската и професионална биография на едни от най-ярките дейци и общественици, оставили след себе си забележителни архитектурни паметници и научни трудове.

„Историческата обусловеност на Враца, като административен център със 140 - годишно развитие респектира всички нас много мъдро и отговорно да търсим решения за визията на Враца“. Това заяви от своя страна кметът на Община Враца Калин Каменов. Той представи основните приоритети в управлението на града, свързани с инфраструктурата и благоустройството, създаването на модерна среда в учебните и детските заведения, както и провеждането на културни прояви, които превръщат Враца в туристическа дестинация. „Всички наши усилия са насочени към това, Враца да бъде един съвременен, модерен и привлекателен град за всички, дори за онези, които днес мечтаят да го напуснат, но един ден да се завърнат в него! Когато един град има инфраструктура, добро образование, дух и визия за бъдещето е добро място за живеене“, заяви в заключение Калин Каменов.

Събитието, посветено на 140 години Административен център – Враца, завърши с поздравителен концерт в изпълнение на Симфониета – Враца.