Публикуван е регламентът на 73-ти НТП “По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица” 2019

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МАЛИНА НИКОЛОВА И ДИРЕКТОРЪТ НА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО“ ГЛАВЕН КОМИСАР НИКОЛАЙ НИКОЛОВ НАПРАВИХА ОГЛЕД НА НАНЕСЕНИТЕ ЩЕТИ ОТ УРАГАННИЯ ВЯТЪР В ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА


Областният управител Малина Николова и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов направиха оглед на нанесените щети от ураганния вятър и проливен дъжд в Община Бяла Слатина, вследствие на които кметът на общината обяви бедствено положение. Бурята, преминала през няколко населени места и в самия център на Бяла Слатина, е нанесла материални щети на покривните конструкции на общинските и частни сгради, изкоренени са дървета и са повредени електропроводи.  

Областният управител Малина Николова и главен комисар Николов проведоха съвместна среща с ръководството на Община Бяла Слатина и Общински съвет – Бяла Слатина, на която обсъдиха предприетите досега мерки.

„Важно е да направим добра организация за отстраняване на щетите, но още по-важно е да се възстанови нормалният живот на хората. По линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии съществува механизъм, чрез който да бъдат заявени средства по определен ред. След като бъдат разгледани от Правителството, те ще получат финансиране. Убеден съм, че подкрепа ще има!“, категоричен беше главен комисар Николов. Той уточни, че преди всичко средствата ще бъдат предоставени за възстановяване на общинските и обществените сгради.

Главен комисар Николов увери, че кметската управа, съвместно с областния управител е взел най-правилните решение и положението е овладяно.

 „За частните домове и социално – слаби семейства, Общински съвет – Бяла Слатина изрази становище, че ще намери механизъм за финансиране и ще подпомогне населението“, заяви главен комисар Николов.

 В момента три комисии от общината правят оценка на щетите, продължава и почистването на улиците от падналите дървета. По данни на Община Бяла Слатина, е направен оглед на над 110 частни домове, предстои оглед и оценка на още толкова.

От Община Бяла Слатина увериха, че до края на седмицата ще бъдат оформени всички документи и протоколи, за да бъдат изпратени в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет.