НА ВНИМАНИЕТО НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ГРУПИ И УЧАСТНИЦИТЕ В 71 НТП “КОЗЛОДУЙ – ОКОЛЧИЦА”

НА ВНИМАНИЕТО НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ГРУПИ И УЧАСТНИЦИТЕ В 71 НТП “КОЗЛОДУЙ – ОКОЛЧИЦА”

И Н С Т Р У К Ц И Я

от Ръководството на 71 НТП „Козлодуй – Околчица”

 

Уважаеми ръководители на групи,

В стремежа си да ви бъдем максимално полезни и с цел предотвратяване на неприятни ситуации, дискомфорт и инциденти, свързани с недобра и неподходяща екипировка на походниците, ви изпращаме тази инструкция, за да запознаете своите групи.

Убедени сме, че вие сте положили всички необходими усилия, за да осигурите безопасността и доброто представяне на вашите групи по време на 71 НТП „Козлодуй – Околчица”, но опитът ни показва, че децата не винаги се съобразяват със старанието на ръководителя. Затова ви молим още веднъж да им обърнете внимание на следните неща:

Компактното придвижване на групата, в строй и с необходимата дистанция между групите и редиците е предпоставка за по-лекото преминаване на разстоянието, както и за по-добрия вид на групата и на цялата колона;

За всяко излизане встрани, напред и назад от групата и колоната трябва да бъдат уведомявани ръководителя на групата и най-близко намиращия се комендант на походната колона;

По време на преходите всеки участник да носи достатъчно количество вода, тъй като се минава през безводни участъци, а често времето е слънчево и горещо;

Основно изискване е обувките, с които се ходи на преходите, да са удобни и подходящи за продължително натоварване през различни видове терен. Това могат да бъдат: 

 • туристически обувки, отговарящи на съответните изисквания за   материал, стелка, подметка, здравина, както и подходящ размер;

 • маратонки – с дебела и по възможност широка подметка и грайфер;

 • всяка друга лека и удобна обувка от естествени материали, в която кракът ляга удобно и може да издържи продължително натоварване.

По отношение на чорапите – меки и по-дебели, памучни или вълнени, в никакъв случай чорапи от изкуствена материя – найлонови, синтетични и т.н.;

Задължително дъждобран – по възможност по-голям /за прибиране и на раницата/, да може да се затваря и да предпазва максимално при лоши метеорологични условия, каквито са възможни в края на м.май; чадърът не е подходящ  атрибут за туристически поход.

По време на преходите в раницата да се носи само лек и необходим багаж – горна дреха, дъждобран, вода, някакви лекарства /всеки знае от какво има нужда/. Останалият багаж да се товари на превозното средство, което се придвижва с групата. Дебелите зимни якета да се оставят за вечерите на биваците, да не се носят по време на преходите.

На всички биваци и по определени участъци на преходите /където това е възможно/ с колоната се движи линейка с медицински екип. Въпреки това – всеки походник да носи подходящите за него медикаменти, както и да уведоми още на Козлодуй медицинското лице за специфично свое заболяване, ако има такова. Така ще може да се реагира адекватно и навреме в случай на нужда.

По време на преходите походниците да носят в раниците си нещо сладко – за сила и енергия в моменти на физическо изтощение. Нека това не са шоколади и шоколадови вафли, тъй като те се разтопяват в жегата. Например – някакъв вид бонбони, кроасани, мед, нешоколадови неща, дори захар.

Желателно е походниците да си носят слънцезащитна козметика, както и някакъв вид кремове и препарати против подсичане, за предпазване от комари и други насекоми, противоалергични медикаменти.

Ако шапката не е задължителен елемент от униформата на групата,  нека всеки да си предвиди такава.

Дрехите, с които се ходи на преходите, да бъдат леки и удобни, от естествени материи, незапарващи и неотежняващи багажа, ако се наложи да се приберат в него.

Всеки походник да има раница. Носенето на багажа в найлонови пликове и друг вид чанти не допринася за удобството по време на преход.

 

И на финала – всеки ръководител носи отговорност за вида и състоянието на своята група.

Ръководството на похода носи отговорност за цялостната организация на похода, оказва съдействие и подкрепа.

Нека работим заедно за нормалното протичане на 71 НТП „Козлодуй – Околчица”, за физическото и психическо израстване на децата и за тяхното патриотично възпитание!

Желаем на всички успешна подготовка!