Публикуван е регламентът на 73-ти НТП “По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица” 2019

МИНИСТЪР НИКОЛАЙ НАНКОВ И ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИРОСЛАВ КОМИТСКИ ИНСПЕКТИРАХА В МИЗИЯ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ В ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ПАДНАЛИТЕ ПОРОЙНИ ДЪЖДОВЕ КВАРТАЛИ НА ГРАДА


Министър Николай Нанков и заместник областният управител Мирослав Комитски инспектираха в Мизия възстановителните дейности в пострадалите от падналите поройни дъждове квартали на града. По данни на експерти от общинската администрация, за реконструкцията на публичната инфраструктура са необходими около 2,4 млн. лв.

„За една седмица бедствената ситуация в Мизия е преодоляна, почистени са улиците и започна тяхното асфалтиране“, заяви министър Нанков.

Жителите на Мизия оцениха съвместните действия на институциите като навременни и адекватни. Часове след възникналата бедствена ситуация, Областно пътно управление и пътноподдържащите фирми изпратиха 24 тежки машини за разчистване на калта. Процесът по възстановяне на уличната мрежа върви в кратки срокове, като дъждовният канал вече е закрит и предстои рехабилитация на канализацията за дъждовна вода със средства от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Николай Нанков обясни, че от другата седмица Министерството на икономиката започва работа по решаване на проблема с язовирите в община Борован. Предстои тяхното ремонтиране с държавния финансов ресурс, който получи икономическото ведомство. Целта е да се реши дългосрочно проблемът с язовирите по цялото поречие на р. Скът в общините Борован, Хайредин и Мизия.

По време на проверката, министър Нанков заяви, че на язовир „Рогозен 1“ продължават аварийно – възстановителните дейности. По уверение на кмета на Хайредин, вече са започнали дейности по възлагане ремонта и на яз. „Бързина“.

„Вършим си работата в максимално кратки срокове и с необходимото качество и резултатът се вижда - Мизия вече се връща към нормалния си ритъм“, каза министър Нанков.

Заместник областният управител Мирослав Комитски разясни, че бедственото положение в трите общини от област Враца ще бъде удължено до 10 август, предвид извършването на възстановителните дейности по публичната инфраструктура и хидротехническите съоръжения. Той допълни, че има вече осигурено финансиране с постановление на Министерски съвет за програмата на Областна администрация – Враца за планово почистване на речните корита. „Към момента са осигурени 147 000 лева за изпълнение на програмата. Голяма част е по речното корито на р. Скът, така че работим комплексно, както с язовирите, така и по проводимостта на реките на територията на областта“, акцентира Мирослав Комитски.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството увери, че другата седмица ще бъде свикано извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за осигуряване на финансирането на пострадалите общини от област Враца.