Публикуван е регламентът на 73-ти НТП “По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица” 2019

МАЛИНА НИКОЛОВА И МИНИСТРИ ИНСПЕКТИРАХА РЕМОНТНИТЕ ДЕЙНОСТИ НА ЯЗОВИР "РОГОЗЕН 1"


Областният управител Малина Николова, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски инспектираха на място напредъка на възстановителните дейности на язовир „Рогозен 1“, за които Министерски съвет отпусна целева субсидия. По време на съвместна проверка стана ясно, че язовир „Рогозен 1“ вече е напълно безопасен.

Министър Московски отчете, че до момента са положени 1 500 стоманобетонни траверси и голям обем скална маса за укрепването на водоема, което е дало добър резултат и положената основа е устояла на обилните валежи през изминалата седмица. „Благодаря на специалистите от ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ за професионално изпълнената работа. Имам гаранция, че ще си изпълнят поетия ангажимент в определения срок от 90 дни“, заяви още министър Московски.

Министър Николай Нанков изрази задоволство от реализацията на дейностите и заяви, че по ремонта на язовира, собственост на Община Хайредин се работи бързо и адекватно.  Той съобщи, че към момента дигата към язовирната стена е обезопасена и вече се работи по преливника, което ще осигури нормалната проводимост на водните количества.

„Убеден съм, че с язовир „Рогозен 1“ всички проблеми ще останат на заден план и ще започне спешна работа и по язовир „Бързина“, добави министърът. С осигурения финансов ресурс там също трябва да се извършват неотложни аварийни дейности.На хидротехническото съоръжение е констатирано подкопаване на стената и тя е силно компрометирана. Регионалния министър отбеляза, че предприетите от правителството действия са навременни и адекватни.

„Убеден съм, че с дейностите, които изпълняват строителите, хората могат да бъдат спокойни. Доказаха го валежите и повишените водни нива миналата седмица. Водата се оттича през преливника, не е спряло изпомпването на язовира. Хората определено могат да бъдат спокойни“, каза още той.

Областният управител Малина Николова от своя страна допълни, че с отпуснатите средства от Министерски съвет ще се ремонтира не само преливника на язовира, но и цялостно ще се изпълни проекта на Община Хайредин, който включва подмяна на основния изпускател, отстраняване на проблемните участъци по язовирната стена и почистване на речното корито, което отвежда водите от язовир „Рогозен 1“.

„След приключването на дейностите в рамките на 90-дневния срок в изпълнението на договора, ние ще имаме един напълно възстановен язовир“, заяви Малина Николова.

По време на своето работно посещение, министър Нанков обяви, че работната група под председателство на вицепремиера Валери Симеонов е изготвила промени в Закона за водите и създаването на единен орган, който да поеме експлоатацията и безопасността на язовирните съоръжения и стените на язовирите. Той ще управлява и стопанисва и язовирите, които към момента общините и други ползватели не успяват да поддържат със собствени средства в нормален експлоатационен режим.

Министър Николай Нанков коментира, че друга работна група към Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи и анализира всички хипотези, относно законосъобразното провеждане на процедури за изграждането на ВЕЦ-ве.

„В напреднала фаза е работата на звеното, което е независимо и създадено по настояване на прокуратурата“, обясни министър Нанков. Той увери, че се проверява строителството на всички 170 руслови и диревационни ВЕЦ-ве по реките. Николай Нанков коментира, че ще сезира Министерството на околната среда и водите относно проблема с наводнени имоти от високи подпочвени води в Хайредин. „Убеден съм, че колегите от МОСВ ще вземат необходимите мерки, за да направят бърз, обективен и адекватен анализ за високото ниво на подпочвените води в Хайредин. Само анализ може да потвърди причините, както и да предпише адекватни действия, тъй като животът, здравето и собствеността на хората са наш приоритет и трябва да бъдат взети необходимите мерки в съкратени срокове“, категоричен бе регионалният министър. Той коментира още, че на 20 март е стартирала обществената поръчка за избор на строител на участъка Ботевград - Мездра, етап от направлението София - Видин.

„Надявам се, ако всичко е наред и няма обжалвания, до края на месец май - началото на юни да приключим процедурата и да започнем реалното строителство“, увери Нанков. В етапа на строителство ще се решават и някои от проблемите с отчуждаване на земи,  които попадат в обхвата на скоростното трасе. „Това е най-важният проект за Северозападна България“, каза още Нанков.

Министър Нанков увери, че до три месеца ще приключи и основният ремонт на моста на Краводер на главен път Е-79.