Публикуван е регламентът на 73-ти НТП “По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица” 2019

141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ВРАЦА


Заместник областният управител Мирослав Комитски присъства на отбелязването на 141-та годишнина от Освобождението на град Враца. Тържеството се състоя пред паметника „Вестителят на свободата“. Празничната програма започна с изпълнение на стихотворението „Аз съм българче“ от петгодишните Ерика и Мария, възпитаници на Детска градина „Слънце“. Актьорите Борислав Борисов и Емил Пеняшки представиха биографиите на видни общественици и деятели на Следосвобожденска Враца, песни за родината изпълниха младите таланти от група „Чарити“ към ЦПЛР „ЦРД“ – Враца.

Заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева произнесе слово за празника.

„Днес отбелязваме един паметен ден, в който преди 141 години получаваме правото и отговорността да сме свободни. Освобождението на Враца е ден на единение, нашият общ празник, който ни вдъхновява да продължаваме напред! Нашите деца трябва да знаят историята на родния си град и да бъдат горди потомци на славния български народ. В този ден трябва ясно да заявим, че разбираме своята отговорност, че ние самите създаваме днешната история на нашия град. Нека работим с ум и сърце за развитието на Враца и България! Нека бъдем достойни граждани! Честит празник!“ – каза заместник-кметът Петя Долапчиева.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий.

На тържественото отбелязване присъстваха още председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, заместник-кметът Мария Попова, директори на учебни заведения и културни институции, общественици, ученици и граждани.

В знак на признателност пред саможертвата на героите, пред паметника „Вестителят на свободата“, бяха поднесени венци и цветя.